تاریخچه خط عربی
یادداشت ثابت - جمعه 94/6/21 12:44 عصر| | نظر
خط عربی پیش از اسلام[ویرایش]
خط عربی بنیاد آرامی دارد و نخستین بار به وسیله ساکنان عربزبان نبطیه به مرکزیت پترا (از شهرهای مرزی ایران و روم، در اردن امروز) از سده دوم میلادی به استقلال رسید و گویشی از زبان آرامی در آن رایج بود که با خطی مشتق از آرامی نوشته می شد. از خط مزبور خطی موسوم به "سینایی نو" تحول یافت که تا سده چهارم میلادی در شبه جزیره سینا رواج داشت. اعراب ساکن در نبطیه همین خط را برای نوشتن زبان عربی اقتباس کردند که مآلاً به صورت های کوفی(در حیره و بعد در کوفه) و نسخ(در مکه و مدینه) در آمد و خط نسخ اساس نظام های نوشتاری در عالم اسلام قرار گرفت. الفبای عربی با افزودن شش صامت ویژه زبان عربی(ث، خ، ض، ظ، ذ، غ) که در خط آرامی وجود نداشت، تکمیل شد. برای این منظور نقطه ای بر هریک از نشانه های موجود افزودند. توالی ابجدی الفبای آرامی نیز برهم زده شد تا حروف هم شکل در پی یکدیگر قرار گیرند. تا پیش از اسلام مدرکی دال بر خط و سواد داشتن عربهای حجاز نیست، ولی از عربهای شمالی عربستان 5 مدرک که کهنهترین آنها مربوط به 512 میلادی است، بدست آمده. از عربهای جنوبی (مردم یمنی) نیز آثاری بدست آمدهاست که با حروف مسند مینوشتند. مردم حجاز که بر اثر صحرانشینی از نوشتن خط بیبهره ماندند. اما اندکی از آنها که کمی پیش از اسلام به عراق و شام میرفتند نوشتن را از آنها آموختند و عربی خود را با حروف نبطی یا سریانی و عبرانی مینوشتند. برای نمونه سفیانبن امیه که از بازرگانان آن دوره بود از کسانی بود که خط سریانی(سطرنجیلی) را به حجاز آورد.

خط عربی پس از اسلام[ویرایش]

برگی از قرآن بخط کوفی قرن 10-9 میلادی، دوران خلفای عباسی؛ آیاتی ازسوره حج

برگی از قرآن بخط کوفی قرن 11 میلادی؛ آیات اولیهسوره لیل
در آغاز دوران اسلامی مسلمانان تلاش کردند قرآن را به نگارش در آورند. و عده? کمی از آنها که نوشتن میتوانستند شامل «علیبن ابی طالب»، «عمربن خطاب» و «طلحة بن عبیدالله» قرآن را به نگارش درآوردند. در این نگارش از حروف نبطی یا سریانی(سطرنجیلی) استفاده شد. خطهای نبطی و سریانی هر دو از خط آرامی منشا گرفته بودند. در این خط ابهامات زیادی بود و حروف بدون نقطه نوشته میشدند و مصوتهای کوتاه و برخی مصوتهای بلند مانند «ا» در میان واژهها نوشته نمیشد.
برای نمومه در این خط ب، ن، ت، ثوی همانند هم نوشته میشدند و یاح، خ، ج و یاسوشهمانند بودند.
پس از آنکه عربها ایران را تسخیر کردند، چون بیشتر عربها خواندن و نوشتن نمیدانستند، ایرانیان را برای کارهای دیوانی استخدام کردند. ایرانیان دیوان سالار نیز که پی به مشکلات خط عربی برده بودند تلاش کردند شیوه نوشتار را بهبود بخشند. ایرانیان با ذوق و سلیقه خود و با نیم نگاهی به خط پهلوی، خط نوشتاری را تکامل بخشیدند. در واقع خط عربی و فارسی کنونی، خطی است که ایرانیان در شکل گیری و تکامل آن سهم عمدهای داشتهاند.[نیازمند منبع]
اعراب خط نداشتهاند و خطی که از «حمیر» و «انبار» (استان انبار) به عربستان رفته و در زمان ظهور اسلام نشر یافتهاست، خط عربی نیست[نیازمند منبع]بلکه زبان عربی به این خط نوشته میشدهاست. و چون آثار مخطوط در قرون اولیه اسلامی و پس از آن، به زبان عربی نوشته میشد، خطی که بـا آن، زبان عربی ثبت میگردید، به نام خط عربی مشهور گردید.[نیازمند منبع]
شیوههای خط عربی[ویرایش]
خط عربی در آغاز در کلک (قلم) نسخ برگرفته از شیوه نگارش خط نبطی نوشته میشد. با فتح تیسفون کلک کوفی نیز بر آن اضافه شد که در کوفه رایج شد و این همان کلکی است که دیوانسالاران اصلاحات خود را بر آن اعمال کردند که بزودی در کلک (قلم) نسخ نیز انجام شد. سریانیهای مقیم شامخط عربی را با چند قلم مینوشتند که از آن میان، کلک سطرنجیلی ویژه کتابت تورات و انجیل بودهاست. کلک کوفی از کلک سطرنجیلی پدید آمد و هر دو قلم از هر جهت بهم میمانند.
بعدها در دوران عباسیان، کلکهای دیگری نیز برای این خط رواج یافت که شامل قلم جلیل، قلم سجلات، قلم دیباج، قلم اسطور مار بزرگ، ثلاثین، قلم زنبد، قلم مفتح، قلم حرم، قلم مد مرات، قلم عمود، قلم قصص و قلم حرفاج.
در زمان مأمون نویسندگی اهمیت پیدا کرد و نویسندگان در نیکو ساختن خط به پیکار پرداختند و چندین قلم دیگر به نام قلم مرصع، قلم نساخ، قلم رقاع، قلم غبارالحلیه، قلم ریاسی. و درنتیجه، خط کوفی به بیست شکل درآمد. ولی قلم نسخ، بهمان شکل پیشین در میان مردم و برای تحریرات غیررسمی معمول بود تا آنکه ابن مقله خوشنویس نامی متوفی به سال 328 ه. ق. با نبوغ خود قلم نسخ را به گونه نیکویی درآورد سپس به بازبینی زمان، خط نسخ فروعی پیدا کرد و به گونه کلی دو خط نسخ و کوفی در نوشتار عربی معمول گشت و هر کدام از آن شاخههایی داشت که در سده هفتم هجری مشهورترین آن به اقلام سته مشهور بوده است و به قرار زیر بودهاست: ثلث،نسخ، محقق، ریحانی، توقیع و رقاع.
اگرچه بعضی نوشتهاند که پیش از 200 ه.ق خطوطی بجز خط کوفی دیده شده است، اما اکثر دانشمندان ابن مقله را اولین مبتکر و مخترع خط عربی دانستهاند و پس از وی افرادی چون محمد بن سمسانی و محمد بن اسعد شیوه او را فرا گرفتند و ابوالحسن علی بن هلال معروف به ابن بواب، این شیوه را از آن دو آموخت و تکمیل و تنقیح کرد و بیشتر خطوطی که ابن مقله پدید آورده بود را کمال بخشید. ابن مقله در مورد اندازه حروف و اعتبار صحت آنها، کیفیت به دست گرفتن قلم و هنگام نوشتن و گذاردن بر روی کاغذ، ترتیب تراشیدن قلم و ملاکهای زیبایی خط و مانند اینها، مطالبی بیان داشته است.[1]
درباره? کلکهای خط پارسی در تذکره? مرآتالخیال آمده است که کلکهای خط پارسی دربرگیرنده: ثلث، رقاع، نسخ، توقیع، پژوهشگر و ریحان است و باز در آنجا آمده که خط هفتم تعلیق است که از رقاع و توقیع برآمده.
غیرآرشیویها
-
.
کتاب جدید عربی سال هفتم (اول دبیرستان) 92-93
فیلم محمد رسول الله(ص)
بازی فلسطینی نجات مسجد الأقصی
جستارهای زبانی-ادبیات تطبیقی
سیری در زبان عربی
آموزش مکالمه عربی فصیح
راهنمای تصویری مفردات عربی
حکایة عربیة
ترانه های عربی برای کودکان
فرهنگ لغتها , فرهنگ لغت تصویری
مشهورترین فرهنگهای نوین عربی
ادبیات و زبان عربی
پیوندها
-
لحظه های آبی( سروده های فضل ا... قاسمی)
در انتظار آفتاب
دست خط ...
سایت اطلاع رسانی دکتر رحمت سخنی Dr.Rahmat Sokhani
شعر
مــــبــــلـــــــغ اسـلـــام
خورشید پنهان
نشریه حضور
MATIN 3DA
****شهرستان بجنورد****
ندای دریا
صراط مستقیم
برترین لحظه ها
هیئت بیت العباس (ع) روستای المشیر
نمایندگی دوربین های مداربسته
یادداشتها و برداشتها
بیصدا ترازسکوت...
►▌ رنگارنگ ▌ ◄
تراوشات یک ذهن زیبا
کارشناس مدیریت دولتی
پاتوق دوستان
بنده ی ناچیز خدا
*bad boy*
غزل عشق
ریحانة المصطفی
خوش آمدید
شهریار کوچه ها
وطنم ایران ، دوستت دارم
اواز قطره
یه دختره تنها
تعمیرات تخصصی پرینترهای لیزری رنگی ومشکی وفکس وشارژکارتریج درمحل
... و همچنین گزیده ای از اشعار پسانیمایی
profosor
شکیبا
اینجا گرانیگاه است
اختراعی تحقیقی
متین
سالار نیوز خسروشاه
آتیه سازان اهواز
نور غدیر
دُرُخـــــــــــــــــــــــش
allah is my lord
عسل
صبا-سمپاد گرمی
بهار عشق
رویایی زندگی کردن...
تینا
دختران حوا
موسوی2
فقط خدا
ولایت مدار
vagte raftan
اکبر پایندان
مجمع فرهنگی فاطمیون شهرستان لنجان .
استقلال
زمان-زندگی؟
غم
مهندسی صنایع و مدیریت استراتژیک
قوطی عطار
مبین دشتی
عربی(آقای مبین دشتی)