سیری در زبان عربی
پنج شنبه 92/3/16 12:27 عصر| | نظر
- زبان عربی گذشته از پیوند هزارو چند ساله اش با زبان فارسی ، زبان دین ماست و لذا برای بررسی آن حتما لازم است که ادبیات عرب و تاریخ ادبیات عرب برسی شود . تا دوره های ادبی از جاهلیت تا عصر ما و آثار هر عصر و نیز عوامل فرهنگی و غیر فرهنگی موثر در آن ، کاملا روشن شود و تمام خطوط و جزئیات شخصیت روانی و اجتماعی و هنری ادبا به وضوح تصویر شود.عربها واژه ادب رادرمعانی مختلفی به کار می برند ، در زمانجاهلیت به معنی دعوت به طعام مهمانی ( مأدوبه ) بود. و در جاهلیت و اسلام به خلق کریم و حسن معاشرت با خواص و عوام به کار می رفت. سپس بر تهذیب نفس و آموزش صفات پسندیده و معارف و شعر اطلاق شد. در قرن نهم میلادی و قرون بعد از آن همه علوم و فنون را از فلسفه و ریاضیات و نجوم و کیمیاو طب و اخبار و انساب و شعر و جز آن را از آنگونه معارف والا که در بهبود بخشیدن به روابط اجتماعی به کار می آید در بر می گرفت.
- در قرن دوازدهم ، لفظ ادب در شعر و نثر و آنچه به آن دو مربوط است چون نحو و علوم لغت و عروض و بلاغت و نقد ادبیاستعمال شد.
- ادب عربی به دو قسم تقسیم می شود: ادب انشائی یا ایجادی وادب وصفی یا موضوعی که نخستین آن شامل شعر و نثر است و دومی شامل تحلیل ادبی و تاریخ ادب
- فنون ادبی شعری و فنون ادبی نثری . فنون ادبی شعری عبارتند از شعر قصصی یا حماسی ، شعر غنائی ، شعر تمثیلی و شعر تعلیمی .
ادب عربی قدیم از شعر حماسی و تمثیلی خالی است. زیرا قوم عرب کمتر شهرنشین بود و بیشتر به واقعیت گریش داشت و از این رو تخیلش بارور نشده بود. از طرف دیگر شیوه کسب روزی به وسیله شعر که در میان شاعران قوم رواج گرفت جائی برای سرودن اشعار حماسی و تمثیلی باقی نگذاشت. با این همه اگرچه ادب عربی از آثار حماسی بلند و طولانی خالی است از قصائدی که در آنها روح حماسی می باشد خالی نیست.
- اما فنون ادبی نثری عبارتند از تاریخ و خطابه و قصه و تعلیم ورسائل . ادب قدیم عربی از داستانهای طولانی نیز خالی است. عرب نثر را به دو گونه می نوشت:نثر مرسل و نثر مسجع.
- در میان اعراب شعر بیش از نثر عرصه بروز یافت و از سجع آغاز شد و به ارجوزه ها رسید و از آنجا به اوزان مختلف راه یافت. دوره های ادب عربی نیز در سه نهضت منحصر می شود: نهضت جاهلی و اموی ، نهضت عباسی ، نهضت جدید.بنابر این این دوره ها از عصر جاهلیت شروع می شوند و تا ظهور اسلام و بعد از آنحمله مغول و تأثیر آن بر ادب عربی کشیده می شوند. بر اساس موشکافیهای تاریخی و ادبی و مطالعه تطبیقی زبان شناسانه باید به اصالت شعر جاهلی نظر داد. و شعر عربی پس از آن دجار تحول و دگرگونی گردید و شاعران معروفی چون امرئ القیس وزهیر و اعشی و ... پیدا شدند و هرکدام سبک و بینش خاصی داشتند و تصویر خاصی در شعر خویش نمایان کردند. باآمدن اسلام ادب و زبان عربی نیز از قرآن و اسلام تاثیر پذیرفت و ارزش و اهمیت یافت که از صورت یک زبان قومی و محلی در گوشه ای محجور از دنیا به موقعیت یک زبان مهم جهانی نایل گردید و با مشارکت موثر همه مسلمین به ویژه ایرانیان ، گسترش و دامنه ای کم نظیر یافت و آثار و آثار بیشماری در موضوعات گوناگون به عربی نوشته شد.
+ نوشته شده در جمعه 1387/02/06ساعت توسط آهویی
غیرآرشیویها
-
.
کتاب جدید عربی سال هفتم (اول دبیرستان) 92-93
فیلم محمد رسول الله(ص)
بازی فلسطینی نجات مسجد الأقصی
جستارهای زبانی-ادبیات تطبیقی
سیری در زبان عربی
آموزش مکالمه عربی فصیح
راهنمای تصویری مفردات عربی
حکایة عربیة
ترانه های عربی برای کودکان
فرهنگ لغتها , فرهنگ لغت تصویری
مشهورترین فرهنگهای نوین عربی
ادبیات و زبان عربی
پیوندها
-
لحظه های آبی( سروده های فضل ا... قاسمی)
در انتظار آفتاب
دست خط ...
سایت اطلاع رسانی دکتر رحمت سخنی Dr.Rahmat Sokhani
شعر
مــــبــــلـــــــغ اسـلـــام
خورشید پنهان
نشریه حضور
MATIN 3DA
****شهرستان بجنورد****
ندای دریا
صراط مستقیم
برترین لحظه ها
هیئت بیت العباس (ع) روستای المشیر
نمایندگی دوربین های مداربسته
یادداشتها و برداشتها
بیصدا ترازسکوت...
►▌ رنگارنگ ▌ ◄
تراوشات یک ذهن زیبا
کارشناس مدیریت دولتی
پاتوق دوستان
بنده ی ناچیز خدا
*bad boy*
غزل عشق
ریحانة المصطفی
خوش آمدید
شهریار کوچه ها
وطنم ایران ، دوستت دارم
اواز قطره
یه دختره تنها
تعمیرات تخصصی پرینترهای لیزری رنگی ومشکی وفکس وشارژکارتریج درمحل
... و همچنین گزیده ای از اشعار پسانیمایی
profosor
شکیبا
اینجا گرانیگاه است
اختراعی تحقیقی
متین
سالار نیوز خسروشاه
آتیه سازان اهواز
نور غدیر
دُرُخـــــــــــــــــــــــش
allah is my lord
عسل
صبا-سمپاد گرمی
بهار عشق
رویایی زندگی کردن...
تینا
دختران حوا
موسوی2
فقط خدا
ولایت مدار
vagte raftan
اکبر پایندان
مجمع فرهنگی فاطمیون شهرستان لنجان .
استقلال
زمان-زندگی؟
غم
مهندسی صنایع و مدیریت استراتژیک
قوطی عطار
مبین دشتی
عربی(آقای مبین دشتی)